W miesiącu lipcu 2020 roku druhowie OSP z Cisnej w ramach akcji promocyjnej swojej jednostki, przygotowali poczęstunek w postaci pysznej grochówki, którą częstowali chętnych na parkingu w Cisnej.
Poniżej prezentujemy przepis Ewy Wachowicz na grochówkę strażacką.
SKŁADNIKI:
• 1 szklanka – grochu łuskanego
• 300 g – boczku wędzonego
• 300 g – kiełbasy krakowskiej
• 1 – marchewka
• 1 – pietruszka
• ½ – selera
• 3 – ziemniaki
• 1 łyżka – majeranku
• ½ łyżeczki – słodkiej papryki wędzonej
• 6 ząbków – czosnku
• 1 łyżka – smalcu wieprzowego
• 1 łyżka – mąki
• sól
• pieprz
Groch przepłukać na sicie, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnie zagotować, wymienić wodę i ugotować na wolnym ogniu.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Podsmażyć. Dorzucić kiełbasę – też pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa korzeniowe starte na tarce jarzynowej. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą. Wymieszać i podgotować. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Wrzucić ugotowany groch, wraz z wodą.
Na patelni roztopić smalec. Wsypać mąkę. Rozprowadzić. Gdy zacznie się złocić, wlać trochę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z pajdą wiejskiego chleba.
SMACZNEGO !